Czterech pracowników budowlanych zarobilo lacznie 6300zł.Kwote tę rozdzielili pomiedzy siebie proporcjonalnie do liczby dni pracy.Pierwszy pracował 4 dni,drugi 9 dni, trzeci 5 dni,a czwarty 7 dni.Jakie wynagrodzenie otrzymał kazdy z nich?
Rozwiązcie przy uzyciu 1 niewiadomen prosze.dam najj.

3

Odpowiedzi

2010-03-23T16:03:48+01:00
X-stawka za jeden dzień pracy
4x+9x+5x+7x=6 300
25x=6 300 /:25
x=252 zł
I pracownik 4*252=1008 zł
II pracownik 9*252=2268 zł
III pracownik 5*252=1260 zł
IV pracownik 7*252=1764 zł
14 4 14
2010-03-23T16:04:39+01:00
X-> ilość pieniędzy za jeden dzień pracy
4x+9x+5x+7x=6300
25x=6300
x=252 zł

Pierwszy pracownik-4dni=4*252=1008
Drugi pracownik-9dni=9*252=2268
Trzeci pracownik-5 dni=5*252=1260
Czwarty pracownik-7dni=7*252=1764
54 1 54
2010-03-23T16:08:53+01:00
Płaca za jeden dzień = x
Pracownik 1 =4x
Pracownik 2 =9x
Pracownik 3 =5x
Pracownik 4 =7x
Wynagrodzenie czterech pracowników = 6300 zł

4x+9x+5x+7x=6300
25x=6300
x=6300/25
x=252 zł

Pracownik 1 =4x=4*252= 1008 zł
Pracownik 2 =9x=9*252= 2268 zł
Pracownik 3 =5x=5*252= 1260 zł
Pracownik 4 =7x=7*252= 1764 zł
Spr.
1008+2268+1260+1764=6300 zł
pozdrawiam:)
23 1 23