Odpowiedzi

2010-03-23T16:34:30+01:00
A)x+75=57
x=-75+57
x=-18

b) ?
c)x-34=-35
x=34-35
x=-1
d)?
e)3-x=-2x
-x+2x=-3
x=-3
f)5y=13 /5
y=2 3/5
g) ?
h)?
i)7x+7=35
7x=-7+35
7x=28 /7
x=4

myślę że częściowo pomogłem...

2010-03-23T16:34:55+01:00
A)x+75=57

x = 57 - 75
x= - 18

b)1⅔+y= (tu ci czegoś zabrakło)
c)x-34=-35

x = -35 + 34 (przenosimi, więc znak też się zmienia)
x= -1

d)3x=2x+¹/₇ /*7
(mnożymy,i wszystko razy 7, aby wymnożyć Mianownik)

3x * 7 = 2x * 7 + 1/7 * 7
(z 3x wyjdzie 21x, z 2x wyjdzie 14x, a z 1/7 wyjdzie 1)
21x=14x + 1
(przenosimy odpowiednie liczby, niewiadome)
21x - 14x = 1
7x = 1
(z boku podziel sobie 1 przez 7, czyli 1/1 mnożysz przez odwrotność 7, czyli 1/7, wyjdzie 1/7 )

x = 1/7
e)3-x=-2x
(przenosimy, ze zmianą znaku na przeciwny)
-x + 2x = -3
x = -3

f)5y=13

y = 13 : 5 (2 i trzy piąte)

g)¹/₇x=-2 /*7
(mnożymy przez mianownik)
1/7x * 7 = -14 (po przemnożeniu)
x = -14

h)-7b=⅞ /*8(tak samo jak z innymi, mnożymy przez mianownik)

-7b * 8 = 7 (po przemnożeniu)
56b = 7
b = 7:56 = 0,125

i)7x+7=35
(tutaj przenosimy)
7x= 35 - 7
(Potem wyjdzie ci:)
7x = 28
(po podzieleniu 28 przez 7)
x = 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T16:39:31+01:00
A) x+75= 57
x= 57- 75
x= -18
b) ? nie ma wyniku. Jeśli nie ma podanego wyniku to działanie zostaje takie samo :)
c) x-34=-35
x= -35+34
x= -1
d) 3x= 2x+ ¹/₇
3x- 2x= ¹/₇
x= ¹/₇
e)3-x= -2x
-x+2x= -3
x= -3
f)5y= 13
5y= 13
y= 2.6
g) ¹/₇x= -2
¹/₇x= -2
x= -14
h) -7b= ⅞
-7b= ⅞
b= - 0.125
i) 7x+7=35
7x= 35- 7
7x= 28
x= 4