Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-28T18:27:41+01:00
Beata ma w szklance 150 g herbaty. Rozpuściła w niej dwie kostki cukru o masie 5 g każda. Jurek do kubka z 285 g herbaty wrzucił trzy takie same kostki cukru. Kto ma słodszą herbatę? odpowiedz uzasadnij.

Mherb1=150g+10g=160 g
Mcukru1 = 10g
C%=(10/160)*100%=6,25%

Mherb2 = 285g + 15 g = 300g
Mcukr2 = 15 g
C% =(15/300)*100% = 5%

Słodszą herbatę ma Beata, gdyż jej roztwór herbaty z cukrem jest bardziej procentowy.

Pomogłem?? Podziękuj
1 2 1
2009-10-28T18:30:15+01:00
Beata:
5g x 2 = 10g
150g+10g=160g

160g - 100%
10g - x%
x=(10*100) / 160 = 6,25 %
stężenie % cukru w herbacie to 6,25%

Jurek:
5g x 3 = 15g
15g + 285g = 300g

300g - 100%
15g - x%

x= (100*15)/300 = 5%

stężenie % cukru w herbacie jurka to 5%

Herbata Beaty jest słodsza
2009-10-28T18:32:30+01:00
10:160×100%=0,0625×100%=6,25% - Beata
15:300×100%:0,05×100%=5% - Jurek
Beata ma słodszą herbatę, ponieważ ma większe stężenie cukru w herbacie