Oznacz niewiadomą dowolną literą a następnie zapisz i rozwiąż odpowiednie równanie.
a)w trzech klasach szóstych jest razem 72 uczniów . W klasie VIa jest 26 uczniów a w klasie VIb jest jest tylu samo uczniów co w VIc. Ilu uczniów jest w klasie VIb?
b)tomek zebrał o 12 grzybów więcej niż Artur, a razem mają 98 grzybów. Ile grzybów zebrał Artur?

prosze zapisać działania tak jak jest w treści i wyliczyć.

2

Odpowiedzi

2010-03-23T17:09:48+01:00
72-26=46 46: 2=23 odp; w klasie VI b jest 23 uczniów . 98:2=49 49-12=37 49+12=61 odp; Artur zebrał 37 grzybów
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T17:13:42+01:00
Liczba uczniów w klasie VIa-26
VIb-x=23
VIc-x=23
liczba uczniów we wszystkich 6 klasach-72
26+2x=72/-26
2x=46/:2
x=23
Sprawdzenie
26+(23*2)=72
Odp. W klasie VIb jest 23 uczniów.

il. grzybów zebranych przez Artura-x=37
il. grzybów zebranych przez Tomka- x+12=61
Razem-98

2x+12=98/-12
2x=98/:2
x=49
49-12=37

Odp. Artur zebrał 37 grzybów.