1.W ryzie papieru jest 500 arkuszy. Ryza pewnego papieru ma grubość 5 cm. Ile arkuszy tego papieru trzeba ułożyć jeden na g=drugim, żeby uzyskać stos o wysokości 1 km?
2. Najcięższe kule do kręgli ważą 7,2 kg. Ile takich kul może przewieźć samochód ciężarowy o ładowności 9 t?
3. Teren o powierzchni 0,6 ha podzielono na 15 jednakowych działek. Ile arów miała każda z tych działek?

1

Odpowiedzi

2010-03-23T17:14:03+01:00
1km=1000m=100000cm 100000/5=20000 20000*500=10000000
Odp 10000000 arkuszy

9t=9000kg 9000kg/7,2=1250

Odp 1250 sztuk

0,6*100 rowna 60 a 60/15 rowna 4

Odp 4 a
1 2 1