1. W poniedziałek cenę pewnego towaru zwiększono o 10%, w środę zmniejszono o 20%, a w piątek zmniejszono o 30%. Oblicz początkową cenę towaru jeżeli ostateczna to 1232zł.

2. Cena lodówki w którą wliczono 7% VAT wynosi 1979,50zł. Jaka będzie cena tej lodówki po zmianie VAT na 22% ?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-28T18:55:31+01:00
1)
x- cena pierwotna
y= x+ 20%x
z= y- 20%y
a=z-30%z=1232

1232 = 70% z=(1232×100)÷70
z = 100% z= 1760

1760 = 80% y= (100×1760)÷80
y = 100% y= 2200

x = 100% x= (2200×100)÷120
2200 = 120% x≈183


2)
1979,50 = 100% 22 - 7 = 15
x = 115% 100 + 15 = 115

x = (1979,50 × 115) ÷ 100 ≈ 2276,43

oczywiście wszędzie trzeba wstawić klamry przy równaniach
2009-10-28T19:05:31+01:00
1.
1232zł * 30% = 369,6zł
1232zł + 369.6 zł=1628,6zł

1628zł * 20% = 325.6zł
1628 zł + 325.6 zł = 1953.6 zł

1953.6 zł * 10% = 195.36 zł
1953.6zł - 195.36 = 1758.24 zł
Odp: Cena początkowa towaru to 1758 zł i 24 grosze.

2.
1979.50 * 7% = 138.565
1979.50 - 138.565 = 1840.935
1840.935 *22% = 405.0057=(w przybliżeniu) 405.
1840.935 + 405 = 2245.935