Odpowiedzi

2010-03-23T17:48:55+01:00
1-całość
białko stanowi 0,55 wagi jajka
żółtko stanowi 0,4 wagi jajka
skorupka stanowi 1- 0,55 - 0,4 = 0,05 wagi jajka

waga skorupki jajka o wadze 64g:
0,05*64 = 3,2

Skorupka jajka o wadze 64g waży 3,2g
2 2 2
2010-03-23T17:52:09+01:00
1-0,55-0,4=0,05

64*0,05=3,2g

Odp.Skorupa jaja o wadze 64g waży 3,2 g.

Powinno byc ok :D
5 4 5
2010-03-23T18:00:33+01:00
64g=100%
32g=50%
6,4=10%
3,2=5%

białko-55%
żółtko-40%
skorupa- 55%-40%=5%
64g • 0,55=35,2g
64g • 0,4=25,6g
35,2g+25,6g=60,8g
64g-60,8g=3,2g-skorupa

odp.skorupa jajka o wadze 64g waży 3,2g
3 5 3