Odpowiedzi

2010-03-23T17:50:06+01:00
P=a²
40 cm=0,4 m

P=0,4²
P=0,16 m² <--powierzchnia jednej płyty

P=ab

P=260*3,2
P=832 m² <--- powierzchnia chodnika

832/0,16=5200 <--- tyle potrzeba płyt na cały chodnik

3 2 3
2010-03-23T17:50:54+01:00
A - krawędź płyty = 40 cm = 0,4 m
P - pole powierzchni płyty = a² = 0,4 razy 0,4 = 0,16 m²
P1 - pole powierzchni chodnika = 260 m razy 3,2 m = 832 m²
ilość płyt = P1/P = 832/0,16 = 5200 płyt
2 4 2
2010-03-23T17:52:17+01:00
Ile kwadratowych płyt o boku 40 cm potrzeba na ułożenie chodnika o długości 260 m i szerokości 3,2 m?

40 cm * 40 cm = 1600 cm²= 0,16 m² <- pole płyty
260 m * 3,2 m= 832m²<- chodnik (p)
832m²/0,16 m²= 5200

Potrzeba 5200 płyt.
2 3 2