1. Jaką cześc godziny zegarowej stanowi godzina lekcyjna? Wyraż tę częśc w postaci procentu.

2.Janek był w szkole w godzinach od 8.00 do 14.00. Ile procent całej doby stanowił czas pobytu Janka w szkole?

3. Pan Krzysztof kupił akcje za 25000. Po roku kazało się że na tych akcjach zyskal 7.500zl. Jakim procentem kwoty 25.000 zl jest jego zysk?

2

Odpowiedzi

2010-03-23T17:53:43+01:00
1godz lekcyjn 45 min 1 godz 60 min 100%=60 min wiec 45min=75%

14.00-8.00=6 24/6=4 100/4=25%

25000/7500=4 100/4=25%
7 2 7
2010-03-23T17:57:35+01:00
60 min- 100%
45 min- x x= 45*100/ 60 x= 75%
Odp: godzina lekcyjna stanowi 75% godziny zegarowej

2. 24h- 100%
6h- x x= 6*100/24 x= 25%
Odp: czas pobytu janka w szkole stanowi 25% calej doby

3
25 000- 100%
7500- x x=7500*100/25000 x= 30%
odp:zyska pana krzysztofa stanowi 30% calej kwoty
13 3 13