(3√5²) =
(2√2+1)²=
(2x-3) (2x+3)=
(⁵√3+1)³=
(x-2y)³=
(y+4) (16-4y+y²)=
√242-√300 +√338 - √48=

i ułamek na górze w liczniku jest 6 - 3√2
na dole w mianowniku 3 i drugi ulamek
w liczniku 2√10 - 2√2 w mianowniku 2√2 i od tego ulamka odjac √5 (czyli - √5)

1

Odpowiedzi

2010-03-23T18:16:18+01:00
(3√5²) =9*5=45
(2√2+1)²=4*2+4√2+1=9+4√2
(2x-3) (2x+3)=4x²-9
(⁵√3+1)³=3+3⁵√3+1=
(x-2y)³=
(y+4) (16-4y+y²)=16y-4y²+y³+64-16y+4y²=y³+64
√242-√300 +√338 - √48=√242-√100*3 +√338 - √16*3=√242-10√3 +√338 - 4√3=
=√242+√338 -14√3

ułamek na górze w liczniku jest 6 - 3√2 na dole w mianowniku 3 =
18-9√2=9(2-√2)

liczniku 2√10 - 2√2 w mianowniku 2√2 i od tego ulamka odjac √5 (czyli - √5)=
(4√20-4√4)/8= (8√5-8)/8=√5 - 1

zrobiłam to co umiałam, sorrki, że nie wszystko