Odpowiedzi

2010-03-23T18:00:46+01:00
Najlepiej robić to zadanie od konca.
|_| |_| |_|
45 45 45
45 +7 -7
45 52 38
+17 -17 38
62 35 38

wydaje mi sie, ze takie jest rozwiazanie
2010-03-23T18:04:50+01:00
I półka - 62
II półka - 35
III półka - 38 bo,
45 + 17 = 62
45 - 10 = 35
45 - 7 = 38
2010-03-23T18:09:38+01:00
1 półka- x-17=45
2 półka- x-10=45
3 półka-x+7=45

1 półka -
x-17=45
45+17=62

2 półka-
x+17-7=45
45-10=35

3 półka-
x+7=45
45-7=38

odp. przed porządkami na półce były 62 ksiązki na 2 półce 35książek a na 3 półce 38 książek.