W sklepie ogrodniczym można kupić preparat do oprysków w opakowaniach 1-litrowych, 2-litrowych , 5l i 10l Opakowanie 1l. kosztuje 5zł opakowanie 2l. jest droższe od 1l. o 4zł opakowanie 5l. jest 2 razy droższe od opakowania 2 l. a 10 l. jest droższe od 5.l. o dwie trzecie jego ceny . Ile kosztuje opakowanie 10 l. ?
A. 10zł B.18zł C.30zł D. 36zł

3

Odpowiedzi

2010-03-23T18:03:19+01:00
1l-kosztuje 5zł
2l-kosztuje 5zł+4zł=9zł
5l-kosztuje 9zł*2=18zł
10l- kosztuje 18zł+2/3*18zł=18zl+12zł=30
Odp.C
2 3 2
2010-03-23T18:03:28+01:00
1l-5zł
2l-5+4=9zł
5l-9*2=18zł
10l- 18:3=6 6*2=12
10l- 18zł+12zł= 30zł

odp C kosztuje 30zł
1 1 1
2010-03-23T18:06:30+01:00
Opakowania cena
1l 5zl
2l 5+4=9zl
5l 9x2=18zl
10l 18+ 2/3x18=18+ 36/3=18+12=30zl


odpowiedz C :)
1 1 1