Prawdziwki po ususzeniau tracą 92% swojej masy Ile kilogramów prawdziwków trzeba zebrać aby otrzymać 1 kg. grzybów suszonych?



Lekcja w polskiej szkole trwa o 12,5% dłużej niż w szkole szwedzkiej lie minut trwa llekcja w Szwecji?


Lekcja w polskiej szkole trwa o 10% krócej niż w szkole brytyjskiej ile trwa lekcja w Wielkiej Brytani?


Za telewizor kupiony po 10% obniżce zapłacono 1440zł ile zaoszdzedzono dzięki obniżce?


Cene garsonki przed sezonem podniesiono o 20% a po sezonie obniżono o 10% i można ją było kupić za 270 zł. Ile kosztowała na początku?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-28T19:26:02+01:00
1.
100%-92%=8%
0,08*x=1kg / :0,08
x=1:0,08=100:8
x=12,5kg
Odp.Należy zebrać 21,5 kg prawdziwków.

2.
a) 100%+12,5%=112,5%
1,125*x=45 min./ :1,125
x= 40min.
Odp.Lekcja w Szwecji trwa 40 minut.
b) 100%-10%=90%
0,90*x=45/ :0,9
x=50min.
Odp.Lekcja w Wielkiej Brytanii trwa 50 minut.
3.
< 10%-obniżka
zapłacono 1440zł >
100%-10%=90%
0,9*x=1440zł / :0,9
x=160zł
Odp.Dzięki tej obniżce zaoszczędzili 160zł.
4.
<20%-podniesiono,
10%-obniżono i kosztowała 270 zł>
100%-10%=90%
0,9*x=270zł/ :0,9
x=300zł

100%+20%=120%
1,20*x=300zł/ :1,2
x=250 zł
Odp.Garsonka na początku kosztowała 250zł.

;dd