Zd1) odl;egłość od szkoły do domu irka wynosi 950m. w ciagy roku byl on w szkole 180 razy.oblicz ile kilometrow przeszedl irek w ciagu roku,pokonujac droge do szkoly i z powrotem. wynik ma wyjsc 342km.

zd2) ślimak porusza sie z predkoscia 2×10do potęgi -3m/s,a piechur przecietnie 4,5km/h.oblicz ile razy szybciej idzie piechur od slimaka.

2

Odpowiedzi

2010-03-23T19:18:21+01:00
1) jednego dnia Irek przeszedł 2*950=1900m=1,9km
był w szkole 180 razy więc 180*1,9=342 km

2) 4,5km/h= 1,25 m/s
0,002 m/s - szybkość ślimaka
1,25 : 0,002= 625
Odp. Piechur idzie 625 razy szybciej od ślimaka.
2010-03-23T19:20:57+01:00
950m=0.95 km
0.95 × 180 × 2 = 342 km
odp: Irek przeszedł 342km w ciągu roku