Ela z Marcinem wybrali się na pieszą wycieczkę . Postanowili przejść trasę o długości 21 km. Po trzech godzinach marszu Marcin powiedział do Eli :
- Pozostało nam do przejścia o 5 km. mnij , niż już przeszliśmy .

Jaką odległość pokonali w ciągu pierwszych trzech godzin marszu ?

PROSZE O POMOC I O RÓWNANIA !!!! ;(

3

Odpowiedzi

2010-03-23T19:18:48+01:00
21km - całkowita długość trasy
x - ilość km, które przeszli w ciągu 3 godzin
x-5 - tyle km pozostało im do przejścia
x+x-5=21
2x=26/:2
x=13

Odp.: W ciągu trzech godzin Ela i Marcin pokonali 13km.
11 4 11
2010-03-23T19:20:49+01:00
21km-5=16km
16km:2=8km
8km+5km=13km
4 3 4
2010-03-23T19:22:39+01:00
21km-5=16km
16km:2=8km <-- krótsza część trasy
8km+5km=13km <-- dłuższa część trasy

spr.: 8km+13km=21km :)
1 2 1