Jestem osobą "ynteligentną", ale zważywszy na fakt, że nie było mnie na tamtych lekcjach, tematu nie i zdania nie rozumiem totalnie. Jakby ktoś mógł pomóc i przy okazji wyjaśnić, dlaczego zrobił tak a nie inaczej, byłabym wdzięczna...
***
Zadanie:
Zamień różnice na iloczyny:
a) x [do kwadratu :P] - 1
4 - a [do kwadratu]
m [do kwadratu] - 16
169 - b [do kwadratu]
y [do kwadratu] - 144
b) 25y [do kwadratu] - 9
36 - 49x [do kwadratu]
64a [do kwadratu] - 121
16n [do kwadratu] - 196
c) 9x [do kwadratu] - 81y [do kwadratu]
4a [do kwadratu] - 16b [do kwadratu]
225m [do kwadratu] - 36n [do kwadratu]
256x [do kwadratu] - 25y [do kwadratu]

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-10-28T20:05:47+01:00
A)
x² - 1 = (x-1)(x+1)
4 - a²=(2-a)(2+a)
m² - 16 =(m-4)(m+4)
169 - b²=(13-b)(13+b)
y ²- 144=(y-12)(y+12)

b)
25y² - 9=(5y-3)(5y+3)
36 - 49x²=(6-7x)(6+7x)
64a²- 121=(8a-11)(8a+11)
16n² - 196=(4n-14)(4n+14)

c)
9x²- 81y²=(3x-9y)(3x+9y)
4a² - 16b²=(2a-4b)(2a+4b)
225m²- 36n²=(15m-6n)(15m+6n)
256x²- 25y²=(16x-5y)(16x+5y)
2009-10-28T20:49:11+01:00
To za wzoru skróconego mnożenia
a^2-b^2 = (a-b)*(a+b)

(x-1)(x+1)
(2-a)(2+a)
(m-4)(m+4)
(13-b)(13+b)
(y-12)(y+12)

(5y-3)(5y+3)
(6-7x)(6+7x)
(8a-11)(8a+11)
(4n-14)(4n+14)

(3x-9y)(3x+9y)
(2a-4b)(2a+4b)
(15m-6n)(15m+6n)
(16x-5y)(16x+5y)