Pan Artur zarabia 1500zł miesięcznie, a pan Piotr 2500zł. Od tych zarobków muszą zapłacić 19% podatku. Który z tych panów zapłaci większy podatek ?
O ile większy ?




Z tym zadaniem muszę iść do tablicy , bym mogła też o wyjaśnienie ?
dziękujeę ! :)

3

Odpowiedzi

2010-03-23T20:07:20+01:00
0,19 * 2500=475 zł 19 % = 0,19
0,19*1500=285
więcej zapłaci ten co zarobi 2,5 tys. a wyszło z obliczenia ile że o 190 zł.

dobrze jest!!!!
2010-03-23T20:08:25+01:00
1500zł to 100%
x to 19%

x=1500*19/100=285zł tyle zapłaci Artur


2500zł to 100%
x to 19%

x=2500*19/100=475zł tyle zapłaci piotr


475-285=190zł O 190 zł więcej zapłaci Pan Piotr
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T20:09:16+01:00
Wielkość podatku oblicza się mnożąc ten procent przez pensję. procent - 19%
Pan Artur:

19%*1500=285 zł - tyle podatku zapłaci pan Artur

Pan Piotr:
19%*2500=475 zł - tyle zapłaci pan Piotr

widać że pan piotr płaci większy podatek. żeby obliczyć o ile większy wystarczy odjąć te kwoty od siebie

475-285=190 zł - podatek jest większy o tyle złotych