Prosiłbym o obliczenia.

11.W domu wczasowym bursztyn przebywali na wakacjach
dorośli i dzieci.Mężczyźni stanowili 28% wszystkich wczasowiczów 40biety 44% a dzieci było czterdzieści dwoje ilu wczasowiczów spędziło wakacje w domu wczasowym bursztyn ???

16.Lekcja polskiego w szkole trwa o 12,5% dłużej niż w szkole szwedzkiej. ile minut trwa lekcja w Szwecji ??

Lekcja polskiego w szkole trwa o 10% dłużej niż w szkole Brytyjskiej. ile minut trwa lekcja w Wielkiej Brytanii ??

18. Cenę garsonki przed sezonem podniesiono o 20% a po kilku miesiącach obniżono o 10% i można było ją kupić za 270zł. Ile ta garsonka kosztowała na początku

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-28T20:18:05+01:00
11.
100% - (29% + 44%) = 100% - 72% = 28% - dzieci
28% jest równe 42.
42 : 28%= 42 : 0,28 = 150

16.
a) 100% - 12,5% = 87,5%
87,5% * 45 = 0,875 * 45 = 39,375 min. ≈ 39 min.
b) 45 min : 100% = 0,45 min = 1 %
110% * 0,45 = 49,5 min ≈ 50 min.

18.
Nie wiem.

P.S. 14 jest na 1000% dobrze, bo robiliśmy z Panią na tablicy, a 16 tak na 85% ;D. 18 nie umiałam, przykro mi ;/.
2 3 2
2009-10-28T20:32:55+01:00
11. 100% - (29% + 44%) = 100% - 72% = 28% - dzieci
28% jest równe 42.
42 : 28%= 42 : 0,28 = 150
16. a) 100-x
112,5- 45 min.
4500= 112,5x/112,5
5=x
45-5= 40
b) 100%-x
90%- 45 min.
4500=90x/90
50=x
18.
270-100%
x- 110%
100x= 29700/:100
x= 297
Odp.: garsonka na początku kosztowała 297 zł

to wszytsko mam dobrze bo wszytsko robiliśmy na lekcji
2009-10-28T20:35:21+01:00
16.
Lekcja polskiego w Szwecji

100%-45min.
12,5%-X

X=45x12,5/100
X=5,625 w przyblizeniu 6 minut
45-6=39minut

Lekcja polskiego w Wielkiej Brytani

100%-45
10%-X

X=45x10/100
X=4,5
45-4,5=40,5