Odpowiedzi

2010-03-23T21:12:53+01:00
80zł=cena netto
80+7% z 80=80+0,07×80=80+5,6=85,60zł=cena brutto

80+15% z 80=80+0,15×80=80+12=92zł

92-85,60=6,4zł
cena wzrosłaby o 6,40zł.
85,60=100%
92=x%
.............
x=92×100:85,60
x=107,48%-100%= około 7,48%
wzrosłaby o około 7,48%
2010-03-23T21:13:14+01:00
107% - 80 zł
115% - x
x= (115 * 80zl) : 107 = około 86

6:80= 0,075
czyli 7,5 %


Pozdrawiam ;]


2010-03-23T21:17:27+01:00
80 zł- cena netto
7%- vat
80*0,07=5,6
80+5,6=85,6
15%- vat 2
80*0,15=12
80+12=92
92/85,6=1,07
1,07-1=0,07

Odp o około 7%