Odpowiedzi

2010-03-23T21:49:29+01:00
Zad 3
6x[do4]-2x³-6x³+2x²-3x²+x+3x-1 = 6x[do4]-8x³-x²+4x-1
zad 2
W(√3/2) = (√3/2)³-(√3/2)²-3*√3/2+2 =
2010-03-23T22:02:36+01:00
Zad 1.
b)
x³+2x²-x-2=0
x(x²-1)+2(x²-1)=0
(x+2)(x²-1)=0
x₁=-2 x₂=1 x₃=-1

Rozwiązanie równośći x=1

zad 3
6x⁴-8x³-x²+4x-1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T22:08:12+01:00
1.
a)x³-9x=6x²
x³-6x²-9x=0
x(x²-6x-9)=0
x=0 ∨ Δ=36-36=0 x=-b/2a
x=0 ∨ x=6/2=3
b)x³+2x²-x=2
x³+2x²-x-2=0
x(x²-1)+2(x-1)=0
x(x-1)(x+1) +2(x-1)=0
(x+2)(x-1)(x+1)=0
x=-1 ∨ x=1 ∨ x=-2

2.
W(x)=x³ - x² - 3x + 2 = x³ - x² - 2x + 2 -x = x²(x-1)-2(x-1)-x=(x²-2)(x-1)-x
W(√3/2)=(3/4-2)(√3/2-1)-√3/2=(-5/4)(√3-2/2)-√3/2= -5√3/8+10/8-4√3/8=-9√3/8+10/8

3. Tutaj chodzi Ci o rozłożenie na czynniki? bo nie da rady tego obliczyc,jezeli nie masz wyznaczonego x...
(2x³ - 2x² - x + 1) × (3x - 1)
[2x²(x-1)-(x-1)]×(3x-1)=(x-1)(2x²-1)(3x-1)