Odpowiedzi

2010-03-24T09:38:14+01:00
F(x)=-4x2-x-2 4x2-to jest 4x do kwadratu

f(-4)=4*(-4)2-(-4)-2=64+4-2=66 (-4;66) *-mnożenie
f(-3)=4*(-3)2-(-3)-2=36+3-2=37 (-3;37)
f(-2)=4*(-2)2-(-2)-2=16+2-2=16 (-2;16)
f(-1)=4*(-1)2-(-1)-2=4+1-2=5 (-1;5)
f(0)=4*(0)2-0-2=-2 (0;-2)
f(1)=4*(1)2-1-2=4-3=1 (1;1)
f(2)=4*(2)2-2-2=16-4=12 (2;12)
f(3)=4*(3)2-3-2=36-5=31 (3;31)
f(4)=4*(4)2-4-2=64-6=58 (4;58)
f(5)=4*(5)2-5-2=100-7=93 (5;93)

g(x)=-x*-5x+7

g(-4)=(-4)2-5*(-4)+7=16+20=7=43 (-4;43)
g(-3)=(-3)2-5*(-3)+7=9+15+7=31 (-3;31)
g(-2)=(-2)2-5*(-2)+7=4+10+7=21 (-2;21)
g(-1)=(-1)2-5*(-1)+7=1+5+7=13 (-1;13)
g(0)=(0)2-5*0+7=7 (0;7)
g(1)=(1)2-5*1+7=1-5+7=3 (1;3)
g(2)=(2)2-5*2+7=4-10+7=1 (2;1)
g(3)=(3)2-5*3+7=9-15+7=1 (3;1)
g(4)=(4)2-5*4+7=16-20+7=3 (4;3)
g(5)=(5)2-5*5+7=25-25+7=7 (5;7)

np.(5)2- oznacza 5 do kwadratu

Dla x należącego do zbioru liczb większych od 1 do + nieskończoności funkcja f(x)=-4x2-x-2 przyjmuje wartości większe niż funkcja g(x)=-x*-5x+7.
1 1 1