Zadanie z x

krzyś zrobił skarbonkę i policzył , że było w niej 32 zł w monetach o nominałach 2zł ,1zł, 50gr i 20 gr. dwuzłotówek było 2 razy mniej niż złotówek , a pięćdziesięciogroszówek było 2 razy wiecej niż złotówek . dwudziestogroszówek było 10 . ile monet było w skarbonce ?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T13:35:32+01:00
X-ilość dwuzłotówek
2x- ilość złotówek
2*2x- ilość 50
10- ilość 0,20
2*x+1+2x+0,5+2*2x+0,2*10=32
6x+2=32
6x=32-2
6x=30/6
x=5
5-ilość dwuzłotówek
2*5=10- ilość złotówek
2*2*5=20- ilość 50
10- ilość 0,20

5+10+20+10=45

W skarbonce było 45 monet.
3 5 3
2010-03-24T13:39:35+01:00
10 - ilość 20-groszówek
x - ilość złotówek
2x - ilość 50-groszówek
½x - ilość dwuzłotówek
32zł - kwota w skarbonce

10*0,2 + x + 2x*0,5 + ½x*2 = 32
2 + x + x + x = 32 / -2
3x = 30 / :3
x = 10
2x = 20
½x = 5
20 + 10 + 10 + 5 = 45

W skarbonce było 10 złotówek, 20 50-groszówek, 5 dwuzłotówek a 10 20-groszówek, czyli 45 monet.
1 5 1
  • qwes
  • Początkujący
2010-03-24T13:39:49+01:00
0,5X - 2ZL
2X - 50GR
X - 1ZL
20 GR = 20 * 10 = 2 ZL

z reszta dasz sobie rade? :))
1 5 1