1.Tabliczka czekolady przed obniżką ceny o 12% kosztowała 8,50zł. Ile kosztuje obecnie ?

2. Oblicz:
a) 3⁴ : 3 × 3²
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ =
3² × 3

b) ( 8⁴ × 2⁴) : 4²
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ =
12² : 6²

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T15:12:38+01:00
1.
100%-12%=88% taką część ceny stanowi cena po obniżce
0,88*8,5=7,48

2. Oblicz:
a) 3⁴ : 3 × 3² 81 : 3 x 9 / 9 x 3 = 81: 27 / 27 = 3/27 = 1/9
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ =
3² × 3

b) ( 8⁴ × 2⁴) : 4²
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ = (4096 x 16) : 16 / 144 : 36 = 4096 / 4 = 1024
12² : 6²
2010-03-24T15:16:33+01:00
1.Tabliczka czekolady przed obniżką ceny o 12% kosztowała 8,50zł. Ile kosztuje obecnie ?

100% - 8,5
12%-x

x=8,5 razy 12 /100
x=1,02zl - obnizka
cena czekolady po obnizce to 8,5-1,02=7,48zl

2. Oblicz:
a) 3⁴ : 3 × 3²
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ =
3² × 3

=3^5 / 3^3 = 3^2

b) ( 8⁴ × 2⁴) : 4²
⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻⁻ =
12² : 6²

=2^12 x2^4: 2^4 / 3^2x2^2 : 3^2x2^2=2^12 / 3^2

^ - oznacza do potegi
/ oznacza kreske ułamkową (dzielenie)
2010-03-24T15:20:28+01:00
1
100% - 8,5zł
100%-12%=88% - x zł
748=100x
x=7,48 zł

2
a) 3(4) / 3 * 3(2)=3(3)*3(2)=3(5)
3(2)*3=3(3)
b) 12(2)/6(2)=2(2)*6(2)/6(2)=2(2)=4