Jaka prędkość osiągnie osoba spadająca swobodnie na bungee do miejsca całkowitego rozwinięcia liny, gdy długość tej liny wynosi 60m?
to tylko trzeba uzupełnić:

Dane: s= 60 m
szukane: v=?
v= 2s/t
s= gt2/2
t2=...........
t=.......
obliczony czas t podstaw do wzoru na prędkość:
v=.........
pomóżcie ;**

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T17:40:23+01:00
S = gt^2/2 ; znaczek^ = do potęgi....= do kwadratu
2s = gt^2
t^2 = 2s/g
t = pierwiastek z 2s/g

obl. czas wstawiam do wzoru na prędkość, łatwiej będzie jak podstawimy t^2 = 2s/g

V = 2s/t ; podnoszę obustronnie do kwadratu
V^2 = 4s^2/t^2 ; wstawiam t^2

V^2 = 4 s^2 /2s/g
V^2 = 4s^2 * g/2s
V^2 = 2sg
V = pierwiastek z 2sg
93 2 93