ROZWIĄŻ RÓWNANIE :
a)ułamek a drugich + 2 + ułamek a drugich = 3
b) ułamek 3y czwartych - ⅘ = ⅘y + ⅕ = y - 1
c) ułamek cały - x trzecich - 0,4 = ⅗ - ułamek x + 1 ( u góry ) drugich ( na dole )
d) y + ułamek 3 ( 2 - y ) (u góry) drugich = - ⅙ + ułamek -3 - y (u góry) trzecich

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T16:52:35+01:00
A/2 <a drugich>+2+ a/2=3 /*2
a+4+a=6
2a=6-4 /:2
a=1

b)3y/4- ⅘ = ⅘y + ⅕ = y - 1 /20
15y-16=16y+4=20y-20
15y-16y-20y=4+16+20
-21y=40 /21
-y=40/21=1i 19/20

c) ułamek cały - x trzecich - 0,4 = ⅗ - ułamek x + 1 ( u góry ) drugich ( na dole) nie kumam tego "ułamek cały"...sorki...:)

d) y + ułamek 3 ( 2 - y ) (u góry) drugich = - ⅙ + ułamek -3 - y (u góry) trzecich

6y+6+12-6y=-1+(-6)-2y
6+12+1+6=-2y
25=-2y /:2
-y=25/2
y=-25/2=12i 1/2

xD