Odpowiedzi

2010-03-24T17:07:43+01:00
2x-7=5x + 14 / +7
2x = 5x + 21 / -5x
-3x = 21 / :3
-x = 7 / * (-1)
x = -7


6(2x-1)-3(x-1)=5x-8
12x -6 -3x + 3 = 5x - 8
9x -3 = 5x - 8 / + 3
9x = 5x -5 / -5x
4x = -5 / :4
x = - 5/4 (minus pięć czwartych)


5/6x/3-2i1/2x=1/6x-2

jakoś niejasno to napisałaś(eś)... nie wiem co tu trzeba dzielić, co dodawać, a co mnożyć...

x-5/4-2x+1/3=5x-2/2

-x - 5/4 + 1/3 = 5x -1
-x- 15/12 + 4/12 = 5x - 1 / * 12
-12x - 15 + 4 = 60x -12 / + 15
-12x - 15 + 4 = 60x - 12 / + 15
-12x + 4 = 60x + 3 / -3
-12x + 1 = 60 x / +12x
1 = 72 x / : 72
1/72 =x

* tego ostatniego to nie jestem pewna.

2010-03-24T17:09:16+01:00
2x-7=-5x+14
2x+5x=14+7
7x=21 /:7
x=3

6(2x-1)-3(x-1)=5x-8
12x-6-3x+3=5x-8
12x-3x-5x=-8+6-3
4x=-5 /:4
x=-5/4

5/6x+3-2i1/2x=1/6x-2
5x+18-15=x-12
5x-x=-12-18+15
4x=-15 /:4
x=-3i 3/4
to samo działanie
5/6x-3-2i1/2x=1/6x-2
5x-18-15=x-12
5x-x=-12+18+15
4x=21 /:4
x=5i 1/4

x-5/4-2x+1/3=5x-2/2 /*12
12x-15-24x-4=60x-12
12x-24x-60x=-12+15+4
-72x=7 /:7
-x=7/72
x=-7/72

nie wiem czy to ostatnie jest dobrze :)
2010-03-24T17:12:30+01:00
2x-7=-5x+14
2x+5x=7+14
7x=21 :7
x=3


6(2x-1)-3(x-1)=5x-8
12x-6-3x+3=5x-8
12x-3x-5x= 6-3-8
4x= -5 |:4
x= - 5/4 = - 1i 1/4


5/6x/3-2i1/2x=1/6x-2-nie kumam tego.


x-5/4-2x+1/3=5x-2/2
x-2x-5x= 5/4- 1/3- 2/2
-6x= - 1/12 :(-6)
x= - 1/72