Prostokątna podłoga w klasie ma wymiary 6,5m na 9m. Jedna puszka lakieru kosztuje 15,20zł i wystarcza na pomalowanie 10m kwadratowych podłogi . Ile puszek lakieru trzeba kupić , żeby pomalować całą podłogę. Pliss to na jutro szybkie odp plisska ;)

3

Odpowiedzi

2010-03-24T17:10:05+01:00
9x6,5=58,5
1 puszka starcza na 10 m więc trzeba kupić ich 6 bo 58,5:10=około 6
zapłaci się 15,20zł x 6 puszek czyli91,20 zł
2010-03-24T17:10:20+01:00
6,5 * 9 = 58,5 m2
1 puszka - 10 m2
czyli potrzeba 6 puszek po 15,20
6 * 15,20 = 91,20 zł
1 5 1
2010-03-24T17:12:51+01:00
P=a*b
P=6,5*9
P=58,5m³ 58.5:10=5.8 trzeba kupić pełną więc 6
6*15,20zł=91,20zł