Odpowiedzi

2010-03-24T17:34:32+01:00
W niedzielę rano idziemy do kościoła na rezulekcje, później na śniadanie wielkanocne z rodziną, gdzie kosztujemy święconki, koszyczka który został poświęcony w wielką sobotę
1 5 1
2010-03-24T17:35:52+01:00
Wielka Niedziela jest pierwszym dniem wielkanocnego okresu świątecznego zwanego oktawą wielkanocną. Okres Wielkanocny rozpoczyna się Wigilią Wielkanocną. Czas Wielkanocnej radości trwa w liturgii 50 dni i kończy się niedzielą Zesłania Ducha Świętego. W 40. dniu (czwartek) obchodzona jest uroczystość Wniebowstąpienia Pana Jezusa
Wielkanoc zawsze przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej pełni Księżyca przypadającej po równonocy wiosennej.
3 4 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T17:47:03+01:00
Święta w Polsce

Przeciętny Polak przygotowuje się do świąt już na wiele dni przed. Oprócz religijnych powinności czekają go również bardziej przyziemne sprawy, jak sprzątanie mieszkania, a w tym ukochane przez wszystkich trzepanie dywanów, czy świąteczne wypieki w kuchennych oparach. Tutaj zazwyczaj obowiązuje zdecydowany podział ról – mężczyźni dzielnie walczą z trzepakiem, kobiety zaś molestują piekarniki. Zanim będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą, katolików obowiązuje okres Wielkiego Postu, czas wyciszenia i przemyśleń nad własną duchowością. Najważniejszy jest oczywiście Wielki Tydzień, rozpoczynający się od Niedzieli Palmowej, w trakcie której święcimy wypieszczone pod każdym względem palemki oraz Triduum Paschalne, w czasie którego uczestniczymy w nabożeństwach kościelnych. Tradycją jest również święcenie pokarmów w Wielką Sobotę, które ułożone w koszyczku czekają na ucztę następnego dnia. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć baranka - symbolu Chrystusa Zmartwychwstałego, mięsa i wędlin – na znak kończącego się postu, masła – oznaki dobrobytu, jajka – symbolu życia i narodzenia czy chrzanu – metafory męki i śmierci Pańskiej.

Święta rozpoczynają się mszą rezurekcyjną, która inicjuje czas radości i zabawy w gronie rodziny i najbliższych. Oczywiście śniadanie i dzielenie się jajkiem, które bezsprzecznie króluje wśród wielkanocnych przysmaków. Tego dnia na stołach dominuje przepych. Jemy wszelkiego rodzaju mięsa, wędliny i ciasta – babki piaskowe, mazurki, makowce. Dodatkowo raczymy się wypiekami kuchni staropolskiej, która oferuje m.in. żurek, barszcz, sałatki, faszerowaną kaczkę etc. I jak to bywa ze świętami, zmartwienia nowo przybyłymi kilogramami zostawiamy sobie na później. Tak w wielkim skrócie wyglądają święta w Polsce.
1 4 1