Odpowiedzi

2010-03-24T18:31:17+01:00
Może to Ci pomoże: http://www.matematyka.pl/103712.htm :)
1 5 1
2010-03-24T18:33:04+01:00
2010-03-24T18:33:20+01:00
Xy = 3 + y

Wyznaczamy funkcję y jako funkcję zmiennej x, czyli po jednej stronie = muszą znaleźć się wyrażenia zawierające y, a po drugiej pozostałe wyrażenia.

xy - y = 3

Teraz wyłączamy y przed nawias, aby móc pozostawić go "samego" po lewej stronie równości.

y(x - 1) = 3

Teraz dzielimy obustronnie przez wyrażenie w nawiasie. Dzięki temu y pozostanie sam.

y = 3 przez x-1 -------> przez zapisać jako kreskę ułamkową

Mamy wyznaczoną funkcję y zmiennej x :)
2 5 2