Rozwiąż równanie:
a)6x-7(11+2x)+2=-4(15-x)+3x
b)3(5x+3)=7(x+5)-3(2-x)
c)2(x-1)+4(x-3)=-3(x-2)+9x
d)5x-3(6-8x)=x-7(x+4)
e)2x+8(2x-3)-6(x-3)=5(3x+1)+2x-11
f)3(2x+3)-5(x-2)-4(x+7)=3
g)6(3,5-1,2x)+5(-3,5x+1,2)+0,3x

Tylko proszę nie podawać samych wyników,tylko każde po kolei rozpisywać.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • kan
  • Początkujący
2009-11-01T03:40:38+01:00
A)6x-7(11+2x)+2=-4(15-x)+3x
6x-77-14x+2=-60+4x+3x
-8x-75=-60+7x
-8x-7x=-60+75
-15x=-15/:(-15)
x=1

b)3(5x+3)=7(x+5)-3(2-x)
15x+9=7x+35-6+3x
15x-10x=35-6-9
5x=20/:5
x=4

c)2(x-1)+4(x-3)=-3(x-2)+9x
2x-2+4x-12=-3x+6+9x
6x+10=6x+6
6x-6x=6-10
0=-4

d)5x-3(6-8x)=x-7(x+4)
5x-18+24x=x-7x-28
29x-18=6x-28
29x-6x=-28-18
23x=-46/:23
x=-2

e)2x+8(2x-3)-6(x-3)=5(3x+1)+2x-11
2x+16x-24-6x+18=15x+15+2x-11
12x-6=17x+4
12x-17x=4+6
-5x=10/:-5
x=-2

f)3(2x+3)-5(x-2)-4(x+7)=3
6x+9-5x+10-4x-28=3
-3x=3-9-10+28
-3x=12/:-3
x=-4


g)6(3,5-1,2x)+5(-3,5x+1,2)+0,3x=21-7,2x-17,5x+6+0,3x=
=10,6x+25 w tym przykładzie brakuje znaku = albo to tak ma wyglądać