Dam Kilka i prosze o rozwiązanie : )

1.
Pan Piotr ważył 100 kg. . W ciągu wiosny stracił 0,25 swojej wagi , w lecie przytył o 0,2 swojej wagi , w jesieni schudł 0,1 swojej wagi a zimą przytył 0,2 swojej wagi . Ile waży pan Piotr ???

2.
Jacek z domu do szkoły ma 1,2 km. tę odległość mierzy krokami o dł 6/10 (ułamek).Ile kroków przeszedł Jacek ???

3.

Ojciec Adama dojeżdża do pracy 40 km samochodem benzyna kosztuje 3,40 zł za litr a samochód spala średnio 6 litrów na 100 km . Jaki jest miesiączny koszt dojazdów ojca Adama do pracy (23 dni robocze) ???

Proszę o odp. potrzebuję na jutroo : ) a kto zrobi te 3 jednocześnie dam NAJ ; )

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T20:05:40+01:00
1. 100kg×0,25=25kg Jego waga to 75kg
75kg×0,2=15kg Jego waga to 90kg
90kg×0,1=9kg Jego waga to 81kg
81kg×0,2=16,2 Jego waga to 97,2kg