Z każdego wzoru wyznacz "z".
a) a( z + b) + cz = d
b) 3 ( z + a ) + bz = cz + d
c) 1 ( kreska ułamkowa ) z-a = bc + d
d) a ( kreska ułamkowa) z + b ( kreska ułamkowa ) z = c
e) z ( kreska ułamkowa ) a+b = c ( kreska ułamkowa ) z

Mam nadzieję, że zrozumieliście;] Proooooszę o pomoc, obiecuję dać naj;**

1

Odpowiedzi

2010-03-24T20:30:28+01:00
A)
a( z + b) + cz = d
az+ab+cz=d
z(a+c)=d-ab
z=(d-ab)/(a+c)

b) 3 ( z + a ) + bz = cz + d
3z+3a+bz=cz+d
3z+bz-cz=d-3a
z(3+b-c)=d-3a
z=(d-3a)/(3+b-c)

c) 1 ( kreska ułamkowa ) z-a = bc + d |*(z-a)
1=bcz-bca+dz-da
1=z(bc+d)-da-bca
z(bc+d)=1+da+bca
z=(1+da+bca)/(bc+d)

d) a ( kreska ułamkowa) z + b ( kreska ułamkowa ) z = c |*z
a+b=cz
z=(a+b)/c

e) z ( kreska ułamkowa ) a+b = c ( kreska ułamkowa ) z |*z
z²/(a+b)=c
z²=c(a+b)
z²=ca+cb
z=√(ca+cb)
1 5 1