Samochód jechał przez 1 godzinę 30 minut z prędkością 90 km/h, a przez następne 45minut z prędkością 60km/h. W tym czasie przebył cala, zaplanowana trasę. Z jaka średnią prędkością przejechał cala trasę? W jakim czasie przejechałby tę trasę, gdyby zwiększył średnią prędkość o 12,5%?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-24T20:54:39+01:00
1,5h * 90km/h = 135km 0,75h * 60km/h = 45km

135+45=180km 180km : 2,25h = 80km/h- srednia predkosci

100% = 80km/h
1% = 0,8km/h
12,5% = 10km/h 80km/h + 10km/h = 90km/h

180km : 90km/h = 2h - srednia predkosci 12,5%
2 3 2
2010-03-24T20:58:54+01:00
90 x 1,5 = 135km
60 x 0,75 = 45 km
trasa 180 km czas 2.5 godz
180: 2.25 = 80km/h srednia
80 x 12.5 % = 10 km/h
80 + 10 km/h= 90 km/h
180 : 90= 2 godz
6 2 6