Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T01:23:11+01:00
Dajmy np. taki układ równań:
x + y = 3
x - 2y = 6

Najpierw wylicz sobie z jednego równania i drugiego którąś niewiadomą...
y = 3 - x
-2y = 6 - x /(-2)
(rozwiązujesz to tak jak wszystkie inne równania)

y = 3-x
y = 6-x/-2 <-- tu powstanie ułamek

Teraz narysuj sobie wykres (podpisz oś x i y)

i patrząc na równanie pierwsze: y = 3-x to jeżeli za x podstawisz np. 0 to bedziesz wtedy miał:
y = 3 - 0
y = 3

i na wykresie znaczysz sobie:
(0,3)
(pierwsza współrzędna jest z osi x, a druga z osi y)

i kolejne czyli np za x podstawiasz 1 i wychodzi Ci:
y = 3-1 (bo cały czas patrzysz na przykład pierwszy)
y = 2

i znaczysz na wykresie:
(1,2)

Te dwa pkt: (0,3) i (1,2) łączysz ze sobą i powstaje Ci jedna prosta.

Teraz zwróć uwagę na przykład drugi tzn.
y = 6-x/-2
jeżeli za x podstawisz sobie np. 0 <szukaj liczb najprostszych, żeby samemu sobie nie utrudniać życia) to będziesz miał tak:
y = 6-0/-2
y = -3
i tu otrzymasz: (0,-3) - i zaznacz to na wykresie ;)

potem podstawiasz kolejny punkt np. 2 i bedzie tak:
y = 6-2/-2
y = -2
i otrzymujesz: (2,-2) i też sobie to znaczysz na wykresie.

Tak samo jak tamte dwa pkt te też tzn. (0,-3) i (2,-2) łączysz ze sobą i otrzymujesz kolejną prostą.

Wynikiem tego zadania jest pkt. na którym przecinają się te dwie osie czyli w tym przypadku:
(4,-1) najpierw odczytujesz z osi x a potem z y.