Odpowiedzi

2011-06-27T11:24:49+02:00

a)

0 = x - 5

-x = -5 /:(-1)

x₀ = 5

b) 0 = x² - 1

-x² = -1 /:(-1)

x² = 1

x₀ = 1

c) x + 1 = 0 i x - 5 = 0

x₀ = -1 i x₀ = 5

2011-06-27T11:58:52+02:00

to jest bardzo proste;) poprostu w miejsce y wstawiamy 0 i wychodzi wynik;)

 

a) y=x-5

0=x-5

-x=-5/:(-1)

x=5

 

b)y=x²-1

0=x²-1

-x²=-1

x²=1

x=pierwiastek z jeden (nie wiem jak napisać ten wynik na klawiaturze;)

 

c) y= (x+1)(x-5)

  y=x²-5x+x-5 y=x²-4x-5 0=x²-4x-5    4x-x²=-5 / 2x-x= pierwiastek z 5 x=pierwiastek z 5