Odpowiedzi

2010-03-24T22:11:06+01:00
-x+jedna druga≥1
-x>1i jedna druga / :(-1)
x≤1 i jedna druga
2010-03-24T22:15:54+01:00
-x:3 - 1 < -(jedna trzecia ) *3 mnożę obie str. przez 3
-x-3<-1
-x<-1+3
-x<2
x>-2

-x+ 3 : 2 ≥ 1 *2 mnożę obie str. przez 2
-2x+3>_2
-2x>_2-3
-2x>_-1
x<_1/2

pozdrawiam:)
2010-03-24T22:16:15+01:00
-x:3 - 1 < -(jedna trzecia )
-x/3-1<-1/3 /*(-3)
x+3>1
x>1-3
x>-2

i
-x+ 3 : 2 ≥ 1
-x+3/2≥1
-x≥1-3/2
-x≥-1/2 /*(-1)
x<_1/2 (<_ mniejsze równe)
(np. 1/2 znaczy jedna druga)

obie nierówności spełniają liczby (-2;1/2>
czyli zbiór liczb lewostronnie niedomknięty od -2 do 1/2 prawostronnie zamknięty