Odpowiedzi

2010-03-24T22:48:15+01:00
Cena brutto=36,60
22%-7%=15%
36,60=122%
x=115%
..............
x=36,60×115:122
x=34,50zł= nowa cena tego towaru
36,60-34,50=2,1
zapłacisz mniej o 2,10zł
1 5 1
2010-03-24T22:49:33+01:00
X-cena towaru
122%x=36,60 ;x=30
115%*30=34,5
36,60-34,5=2.1
Odp trzeba zaplacic 2,1zł mniej
1 5 1
2010-03-24T22:52:48+01:00
Cena pewnego towaru wraz z podatkiem vat w wysokosci 22% wynosila 36,60zł. podatek vat na ten towar obnizono o 7%. o ile mniej trzeba zaplacic teraz za ten towar?

x - cena towaru bez podatku vat
36,60zł = x + 22% - cena towaru z podatkiem bez obniżki
y = x + 7% - cena towary z podatkiem obniżonym


36,60 = x + 0,22x
1,22x=36,6
x=30

Towar bez podatku kosztuje 30 zł

y = 30 + 0,07 * 30
y = 30 + 2,1
y = 32,10zł

36,60 - 32,10 = 4,50zł

Odp. Za ten towar teraz trzeba zapłacić 4,50zł