Odpowiedzi

2010-03-25T14:17:08+01:00
[ 2-(0,5)do potęgi 2]:[(-1/2)do potęgi 3+ 3/2 do potęgi 3] =
[ 2-0,25]:[/1/8+27/8]=
1,75:3,5=0,5


[(4 1/2)do potęgi 2 - ( - 1,5 ) do potęgi 2]*(2 1/2)do potęgi 2 =
[81/4 - 225/100] * 25/4=
2025/100 - 225/100] * 25/4=
1800/100 * 25/4=
18 * 25/4=112,5

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T14:32:09+01:00
Zob. załącznik

ps. do kolegi, który też rozwiązał zadanie:
(-1/2) do potęgi 3 to nie jest 1/8, tylko -1/8, bo 3 razy mnożysz tą samą liczbę... jakby było do potęgi 2 to by było bez minusa dlatego Ci źle wyszło.
2 5 2