Odpowiedzi

2010-03-25T14:11:25+01:00
- w czasie łączenia różnych produktów białkowych następuje tzw. efekt uzupełniania aminokwasów; polega on na tym, że niedobór jakiegoś aminokwasu w jednym białku jest rekompensowany wysoką zawartością tego aminokwasu w drugim białku,
Przykłady:
- łączenie produktów zbożowych z produktami mlecznymi (bułka z serem twarogowym),
- pieczywo i produkty zwierzęce (kanapka z szynką),
- produkty zbożowe i ziemniaki (kopytka),
- produkty zbożowe i strączkowe (makaron z fasolą i wędliną)

:)
8 4 8
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T14:13:24+01:00
Uzupełnianie białek to zwiększanie wartości odżywczej posiłków lub całodziennej diety. Dobrze uzupełnić codzienną dietę o dodatkowe białka zwiększamy w ten sposób wartość odżywczą ich. Ważne jest jednak, aby uzupełnianie białek było regularne w ciągu dnia. Jeśli tego nie będizemy robić zgromadzone białka zostaną wykorzystane na cele energetyczne organizmu.
Dobierając produkty białkowe należy pamiętać nie tylko o jakości, ale też o ilości zawartego w nich białka, która na równi z jakością decyduje o otrzymywaniu pełnowartościowych posiłków i efektywności wykorzystania dostarczanego przez nie białka.
4 4 4