Odpowiedzi

2009-10-29T17:35:56+01:00
X3+3x2+x+3=0
x(x2+3x+4)=0
delta: 9-4*1*4=9-8=1
x1=-3+1\2=-1
x2=-3-1\2=-2
x(x+1)(x+2)=0
x=0 lub x= -1 lub x= -2


x2-x+5>0
x(x+4)>0
x=0 lub x= -4
x nalezy (-nieskonczonosci,-4)u(0, nieskonczonosci)

tego 3 to nie umiem
2009-10-29T17:41:22+01:00
Zad.1
x²(x+3) +1(x+3)=0
(x+3)(x²+1)=0 , czyli z pierwszego nawiasu wynika że x=-3 a drugi jest sprzeczny ponieważ x²+1 zawsze jest dodatnie.
odp.x=-3

zad.2
x²-x+5>0
najpierw wyznaczamy delte b²- 4ac
więc 1-20<0
i to jest koniec zadania,bo delta jest mniejsza od zera

zad.3
f(X)=-x²-4x+1 dla x=3√2-2
podstawiamy po x
f(3√2-2)=(3√2-2)² -4(3√2-2)+1
f(3√2-2)= 9*2 - 12√2+8 +1
f(3√2-2)=27- 12√2=3(9-4√2)
koniec