Pani Kowalska zarabia miesięcznie o 200zł więcej od pana kowalskiego. w ciągu roku oboje razem zarobili 48 tys. jakie jest miesięczne wynagrodzenie pani kowalskiej, a jaki pana kowalskiego :) Rozwiąż równaniem plis prossze o pomoc !!

3

Odpowiedzi

2010-03-25T15:38:12+01:00
12x+12x+2400=48000
24x=45600/:24
x=1900
1900+200=2100
odp
2 1 2
2010-03-25T15:47:10+01:00
Zarobek Państw Kowalskch w ciągu roku - 48 000 zł
Zarobek Państw Kowalskch w ciągu miesiąca - 48 000 : 12 = 4000
Zrobek Pana Kowalskiego = x
Zarobek Pani Kowalskiej = x+200

x+x+200 = 4000
2x = 3800/:2
x =1900 - zarobek Pana Kowalskiego
1900+200 = 2100 - zarobek Pani Kowalskiej
SPRAWDZENIE : 4000= 1900+2100 czyli L=P

ODPOWIEDŹ : Pani Kowalska zarabia 2100zł, a Pan Kowalski 1900 zł.

Mam nadzieję że pomogłam pozdrawiam ;) ;*
2 5 2
2010-03-25T15:51:06+01:00
(x+x+200)*12=48000

48000:12=4000

2x+200=4000
2x=3800
x=1900zł.

P.Kowalski-1900zł
P.Kowalska-2100zł
lub
200zł*12=2400
48000-2400=45600
45600:12=3800
3800:2=1900
i dalej to samo..:)

1 3 1