Jacek wraz z rodzicami pojechał samochodem nad morze.
Korzystając z cennika,oblicz,czy 180 zł wystarczy na opłacenie tygodniowego pobytu na polu namiotowym ?

CENNIK:
Cennik(cena za 1 dobę )
Rozbicie namiotu - 7zł
Opłata za osobę dorosłą - 5zł
Opłata za dziecko - 3zł
Opłata za samochód - 6zł
(Proszę także o obliczenia )
Proszę o jak najszybsze rozwiązanie :)

3

Odpowiedzi

2010-03-25T16:40:33+01:00
Za jedna dobę:
2*5zł ->2 osoby dorosłe
7zł+2*5zł+3zł+6zł = 16zł+10zł = 26zł za dobę

za tydzień
7*26 zł = 182zł

180zł-182zł = -2 zł

180 zł nie starczy na tygodniowy pobyt na polu namiotowym
zabraknie 2 zł
2010-03-25T16:40:45+01:00
7razy7=49-namiot na tydzień
10razy7=70-opłata za osoby dorosłe za tydzień
3razy7=21-opłata za tydzień dla dziecka
6razy7=42-opłata za tydzień samochodu
49+70+21+42=182
odpowiedź: 180złotych nie wystarczy na tygodniowy pobyt Jacka i jego rodziców nad morzem .
2010-03-25T16:46:01+01:00
5 zł razy 2 = 10 zł = dorosli
3 zł = Jacek
7 zł = namiot
6 zł = samochód
wszystko = 10 zł + 3 zł + 7 zł + 6 zł = 26 zł
za tydzień = 26 zł razy 7 dni = 182 zł
180 zł - 182 zł = -2 zł
Odp: Jackowi wraz z rodzicami zabraknie 2 zł