Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-25T16:42:59+01:00
3(2x-4y)+5(3x+6y) = 6x-12y+15x+30y=19x+12y
2010-03-25T16:43:49+01:00
6x-12y+15x+30y=21x+18y

Jeżeli masz liczbę przed nawiasem to tą liczbe mnoższysz przez to co jest w tym nawiasie
2010-03-25T16:48:56+01:00
3(2x-4y)+5(3x+6y)=6x-12y+15x+30y=19x+12y

a więc tak... najpierw musisz usunąć nawiasy, [a to co w nich mnożysz przez to co jest przed nimi :)] następnie zredukować wyrazy podobne (czyli pododawać x z x... y z y) takie jest moje wytłumaczenie :)