1.Na placu zabaw bawią się dzieci. Połowa z nich gra w piłkę, a 10% biega bez celu i krzyczy, 20% gra w gumę, a reszta, czyli sześcioro dzieci, bawi się w piaskownicy. Ile dzieci jest na placu zabaw?

2. Pani Anna ważyła o 3kg mniej niż pani Zofia. Po kuracji odchudzającej pani Anna waży o 15% mniej, a pani Zofia o 15kg mniej i obie ważą tyle samo. Ile kilogramów ważyła każda z tych pań przed kuracją odchudzającą?

1

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-25T17:12:08+01:00
Zad1.
50%+10%+20%=80%
100%-80%=20%
80%-x
20%-6
6*80%=20x
480/20=x
24=x
S=24+6
S=30

zad2.
Anna - x
Zofia - x+3

x-15%x = x+3-15
x-0,15x = x-12
0,85x-x = -12
-0,15x = -12 |:(-0,15)
x = 80

Anna - 80
Zofia - 80+3 = 83
69 2 69