A) rekord prędkości ssaków morskich należy do orki i wynosi 55,5 km/h. Ile czasu zajmuje orce przepłynięcie 100 m z taką samą prędkością?
b) bambus rośnie z prędkością 0,7mm/min. Ile centymetrów urośnie bambus w ciagu doby?
c) najszybciej poruszający sie lodowiec zaobserwowano na Alasce. W ciagu doby przesunął się o 20m. Z jaka prędkością w cm/min porusza się ten lodowiec?

3

Odpowiedzi

2010-03-25T17:25:14+01:00
A)
t = S:V
t = 0,1km:55,5km/h
t = 1/555 h
t = 4/37 min
t ≈ 0,11 min

b)
S = V*t
S = 0,7mm/min*24h
S = 0,7mm/min*1440min
S = 1008mm
S = 100,8cm
S = 1,008m

c)
V = S:t
V = 20m:24h
V = 2000cm:1440min
V = 1i7/18 cm/min
15 3 15
2010-03-25T17:26:05+01:00
A) 55,5km/h
55500m=1h
100m=x
55500x=100
x=1/555h
x=3600/555sekundy=6,49s

b) 1 doba=24h=1440minut
bambus rośnie z prędkością 0,7mm/min, więc w ciągu doby urośnie o 0,7*1440mm=1008mm=100,8cm

c) 20km/24h=20000m/1440min=2000000cm/1440min=1388,89cm/min
13 4 13
2010-03-25T17:27:20+01:00
Zad 1
V=s/t
t=s/v
v=55,5 km/h = 55500/3600 = 15,42 m/s
t=100/15,42 = 6,48 sek
Zad 2
0,7 mm/min
doba 24 h = 24*60 = 1440 min
s=vt=0,7*1440 = 1008 mm = 100,8 cm
Zad 3
doba 24 h = 1440 min
20 m = 2000 cm
v=2000/1440 = 1,3(8) cm/min
11 4 11