Zad.1 W piekarni były sprzedawane tylko całe bochenki chleba. Bochenek waży 0,8 kg. Piekarz powiedział, ze sprzedano 250 kg chleba. Zapisz obliczenia świadczące o tym, że piekarz nie podał dokładnej wagi sprzedanego chleba.

zad.2 Klatka ma kształt sześcianu o wysokości 3 m. Wszystkie sciany klatki, za wyjątkiem podłogi, pokryte są siatką, która zostanie wymieniona na nową. Ile metrów siatki o szerokości 3 m należy zakupic, żeby wyremontowac klatkę?

zad.3 Szerokośc jeziora wynosi 128 m. Łódka znajduje się w odległości 34 m od jednego brzegu. Jak daleko jest z łódki do drugiego brzegu.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T17:26:25+01:00
Zad.1]
250:0,8=312,5bochenka
ilość jest liczbą ułamkową, czyli piekarz nie podał dokładnej ilośći ani wagi
zad.2]
a=3m
4×3=12m siatki 3-metrowej trzeba kupić, jesli klatka ma tylko ściany boczne i podłogę, a jeśli też z góry jest zabudowana to :
5×3m=15m
zad.3]
128-34=94
łódka jest w odległości 94m od drugiego brzegu
2 5 2