Odpowiedzi

2010-03-25T17:33:49+01:00
A- odpawiada za prawidłowe widzenie , stan naskórka
B- przemiany metaboliczne, prawidłowe funkcjonowanie tkaniki naewowej, przemiany aminokwasów i tłuszczów , procesy krwiotwórcze itp.
C- reguluje wchłanianie zelaza , odpornośc , gojenie ran
D- wchłanianie wapnia i fosforu, prawidłowy wzdost kości
K- krzepniecie krwi

A- jagody , tran , jaja , marchew
D- mleko , mieso , ryby jaja
B- wątróbka , drożdże , jaja , mieso
K-jarzyny, nabiał, mieso
c- owoce cytrusowe , pożeczki pomidory
4 5 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T17:45:46+01:00
Witamina A wystepuje w tranie maśle i żółtku jaj i jest niezbędna by prawidłowo funkcjonował wzrok jej niedobór może spowodować kurzą ślepote.
Witamina C znajduje sie w warzywach i owocach ma ona duży wpływ na odporność.
Witamina B wystepuje w mięsie drożdżach. Ich niedóbur powoduje zaburzenia pracy układu nerwowego.
Witamina D występuje w rybach, mięsie, żółtkach jaj,mleku i maśle przyczynia się ona do prawidłowego wzrostu kości.
Witamina K występuje w brokułach, rzepaku, szpinaku,ogórku jej niedobór może spowodować słabą krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran, zapalenie jelita.
3 3 3