1. W słodzie pitnym występuje dwucukier maltoza. Napisz równanie reakcji hydrolizy wiedząc, że w jej wyniku powstają 2 cząsteczki glukozy.
2.Lekko słodki smak mleka spowodowany jest obecnością lakozy. Wyjaśnij jaki związek chemiczny powstaje kiedy mleko kwaśnieje.
3.Winogrona zawierają 18% (procent masowy) glukozy. Oblicz ile kilogramów glukozy można otrzymać z 80kg winogron.

1

Odpowiedzi

2010-03-26T01:12:55+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
1.
C12H22O11 + H2O----->2C6H12O6(na strzałce"maltaza")
..maltoza.................glukoza

2.
Podczas kwaśnienia mleka powstaje kwas mlekowy CH3-CH(OH)-COOH

3.
Z def. stęż. procent.
18g glukozy------100g winogron
xkg glukozy-------80kg winogron
x=14,4kg glukozy