Jest to przekształcanie wyrażeń algebraicznych.

Doprowadź do najprostszej postaci.
3(a+2b-3c)+7(2a-4b+5c)-5(-3a-4b-5c)
Proszę żebyście napisali cały jak by schemat jak to zrobiliście bo próbuję to zrozumieć nie tylko tą najprostszą postać.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T18:44:34+01:00
3(a+2b-3c)+7(2a-4b+5c)-5(-3a-4b-5c)=
=3a+6b-9c+14a-28b+35c+15a+20b+25c=32a-2b+31c





1.najpierw chciałam zlikwidować nawias i w tym cenu pomnożyłam każdą "liczbę,cyfrę"z nawiasu przez tę liczbę która stała przed nawiasem
2.Zredukowałam wyrazy podobne
2010-03-25T18:44:35+01:00
3(a+2b-3c)+7(2a-4b+5c)-5(-3a-4b-5c) = 3*a +3*2b -3*3c +7*2a -7* 4b +7*5c =
3a + 6b -9c +14a -28b +35c = 3a + 14a +6b - 28b -9c +35c =17a -22b -37c

Najpierw musisz pomnożyc cyfrę przed nawiasem z każdą osobno w nawiasie.
potem tylko redukujesz wyrazy podobne, tzn. np. 3a + 14 a = 17a.