Wykonaj działania, stosując wzory skróconego mnożenia.
k- to jest do kwadratu
a) (x-3y)(xk+3xy+9yk)
b) (x+2)(xk-2x+4)

Przedstaw każde z poniższych wyrażeń w postaci sumy algebraicznej.
a)3(2-x)k+4(x-5)k
b)(5-2)(5x+2)-(3x-1)k+4x
c) (3y-4)(5y+1)-(3y-4)k+2(5y+1)k+(y-2)(y+2)


z góry dziękuje....

1

Odpowiedzi

2009-10-29T19:17:24+01:00
UWAGA : litera "l" to jest do szescianu a literka "k" do kwadratu


a) (x-3y)(xk+3xy+9yk) = xl+3xky+9xyk-3xky-9xyk-27yl= xl-27yl
b) (x+2)(xk-2x+4) = xl-2xk+4x+2xk-4x+8= xl+8